31 maj 2007

Studenten


I skrivande stund sitter det ett tiotal killar i vit skjorta och slips och äter campagnefrukost i vårt vardagsrum. Idag tar vår mellanson och en massa andra ungdomar studenten. Det serveras räkmackor och drickat hade det med sig. De verkar glada och nöjda och jag kan höra hur sorlet ökar i styrka. Jag hoppas att det går bra för dem alla i livet och att de skall minnas detta med glädje.
Resten av familjen försöker hålla sig undan så gott det går. Ni känner ju till hur det är med pinsamma föräldrar. Studentmössorna ligger skinande vita på bordet och är ännu bara provade och oskrivna i.(Kan man säga så?)
Jag var ute i morgonrock och tog en bild och då tystnade hela gänget. Så blir det ju, men jag fick säga till på skarpen: "Ni kan inte se så trista ut. Se ut som om ni var glada att skolan är slut. "
Och då blev det bättre.
Det ska bli spännande att se hur dagen utvecklar sig.

30 maj 2007

Stress


Det är mycket nu!


Födelsedag idag, champagnefrukost i morgon och studenten. Mellansonen fyller en dag och tar studenten i morgon. Jag försöker att inte stressa upp mig men det är inte lätt, eller hur Nina?

Här gäller djupa andetag och stickning. Att sticka är för mig rena terapin. Det går inte att sticka fort OCH rätt. Man måste koncentrera sig och sitta stilla. Jag försöker verkligen hålla för trycket.

Har den äran


GRATTIS JOHAN 19 ÅR IDAG!!

29 maj 2007

Ont igen!

Förra veckan lyckades jag inte fullfölja programmet som min PT hade gjort åt mig. Meningen var att jag skulle vara på gymmet tre gånger, men jag var bara två. Måndag och torsdag. Jag hade tänkt gå på söndag också, men var så trött efter festen vi var på i lördags. Inte så att jag var bakfull - jag körde bil - men jag kände mig fullständigt matt och tom hela söndagen. Så det var inte att tänka på att gå till gymmet.
Igår var jag också där och fick lite, väldigt lite, bannor för att jag inte följt programmet. Jag skulle faktiskt fokusera på det jag gjort, sa hon, och det var ju massor mer än jag gjort förut. Ingen guldstjärna blev det heller. Kanske kan jag kämpa mig till en denna veckan, fast vi har både födelsedag och mellansonen som blir student.
Vi körde ett annat program igår, som mest handlade om armar, rygg och mage och idag har jag ont igen, fast på andra ställen än förra veckan. Men skam den som ger sig. Hon säger att efter några veckor så kan jag inte vara utan det. Fan tro't! Jag har i alla fall investerat idag i ett par nya skor och jag köpte mig också en gymboll, så jag kan träna lite hemma.

Igår fick jag ett tjusigt erbjudande från L. i garnaffären. Hon sa att om jag skulle starta syateljé, så kunde jag dela lokal med henne, mot att jag hjälpte henne i affären då och då när hon behövde några timmar ledigt. Det låter jättebra, men det är nog i framtiden. Jag skulle dock inte ha något emot att vara arbetskamrat med L. Vi kommer väldigt bra överens.

25 maj 2007

Lite trams...

... innan jag ska iväg till garnbutiken.

http://www.netdisaster.com/

24 maj 2007

Nya garner!!

Titta in och njuuuuut!

Är jag en ängel?

Jag har faktiskt ett par änglavingar i fjädrar, som jag fick av mina söner en jul. Då blev jag blank i ögonen. När jag inte använder dem hänger de på väggen och påminner att åtminstone en period tyckte några att jag var värd änglavingar.

Sytt klänning igen




Igår var E. här och jag sydde en linneklänning till henne. Tyget är nougat- eller potatisskalsfärgat med vita cirklar på och vita kulknappar fram.

Till klänningen ska hon ha vita leggings och en vit kofta över, vita skor och en vit liten väska. Hon kommer att bli "fin som en fruahunn", som min mormor brukade säga (övers. fin som en knähund hos "fina" fruar) och då var man verkligen fin.

Vi började rita mönster kl. 17 och vi var klara med allt vi elvatiden - fast då hade vi haft paus för mat ("äggakaga" och fläsk) och "Desperate housewives".


Nästa projekt är sonens Matrix-kavaj till skolavslutningen.

Gymbesök

Jag berättade väl om min födelsedagspresent som jag fick av maken i mars.

Av min man fick jag en fiffig present: Ett tre månaders gymkort, någonstans där det verkar mysigt. Men det var villkorat på det viset att för varje timme jag är på gymmet så lovar han att arbeta med mig tre timmar i min koloni.
I förra veckan var jag och rekognocerade på ett gym nära mig och redan samma vecka hade jag min första träff med Annelie, som skall bli min personliga tränare ett tag framöver. Hon gjorde ett personligt träningsprogram åt mig och i måndags var jag där för första gången.
Vi skulle träna mage, rygg och ben. Och det gjorde jag efter bästa förmåga medan hon stod bredvid och visade och peppade mig hela tiden. Mycket övningar med Pilatesboll och lite med hjälp av några maskiner. Det är maskinerna som är roligast tycker jag.
Eftersom jag är en sådan tävlingsmänniska så gav jag inte upp utan gjorde allt vad hon sa till mig. Jag vacklade därifrån, men kände mig väldigt duktig och väldigt öm i kroppen. Det var ganska svårt att ta sig upp för trapporna, men jag fick gå långsamt
Jag ska gå dit 3 ggr denna veckan gå promenader varje dag (3x10 min) och cykla till kolonin en gång (cykelturen skall ge en guldstjärna - 1,4 mil.)

Igår tisdag hade jag ont överallt nedanför midjan eller där midjan borde vara, men i morse var det faktiskt värre. Då hade jag ont på revbenen också. Min äldste son upplyste mig om att det är där magmusklerna fäster och man får alltid mest ont där. Jaja, han borde ju veta - han som tränar 2 pass om dagen för att 2010 kunna vara med i vinter-OS i skridsko.
Han peppar mig också och går med mig på kortpromenaderna. L. i garnaffären puttar ut mig på promenad med hennes lille hund på arbetstid. Jag skulle aldrig berättat det för henne, men hon säger att det kallas friskvård och att varje seriös arbetsgivare fer sin personal friskvård på arbetstid. Så det är bara att ta lilla hunden i koppel och larva iväg med bajspåse i fickan. Det måste väl vara sånt hör som kallas sträng regim?

I morgon ska jag gå till gymmet igen och göra så gott jag kan, men det är inte lätt för en tjock, medelålders tant, som inte rört på många fenor de senaste 25 åren.
Men vänta bara!

Målet är att kunna sluta med blodtrycksmedicinen och bli piggare och orka mera.
Första gången jag var där gjorde hon mätningar på min försoffade kropp på alla håll och kanter.
Vikt, längd, skelettvikt, fettvikt, muskelvikt, fettfri vikt (organ och kroppsvätskor) och resultatet var inte så roligt. Men från och med nu kan det bara bli bättre, och mina muskler vägde i alla fall lite mer än fettet.

Förresten. Maken är redan skyldig mig 9 timmar i kolonin. OCH MERA SKA DET BLI!
Här ser ni mig i sträckmaskinen första dagen.

19 maj 2007

Uppdaterat med lite bilder

Blött i kolonin

Studentkostym

Idag var mellansonen och jag i Nordstan (hemskt ställe) och köpte kostym, skjorta och skor på en halvtimme. Bra gjort, va? Det är nämligen studentbal i morgon och sonen är alltid ute i sista minuten. Jag blir jättestressad, men han säger hela tiden "Vi löser det, mamma." och på något vis så blir det bra, men det är inte bra för mina stresshormoner. Sedan träffade vi store sonen och maken och maken bjöd på fika i Kompassen. Mycket trevligt!
I morgon ska det bli soligt och då blir det nog en tur till kolonin igen

18 maj 2007

Blött i kolonin





Bilden är lånad härifrån och visar vingbenved.


Både igår och idag var jag i kolonin. Igår regnade det lite och höll upp 5-10 minuter och sedan regnade det igen. MEN jag krymper inte i regn (tyvärr) så jag gav mig ut i kolonin till Hvilan och började gräva där jag ville ha min rabatt. Jag grävde och drog upp ogräs, lade på marktäckväv och tidningar, lade på ny jord och barkmull och till sist planterade jag lite växter. På sina ställen är det rena gyttjan på min lott och i sommar ska det dräneras, men nu efter allt regnande är det halt och ojämt, så ett par gånger halkade jag och låg i leran. Tur att jag nästan var ensam där för det såg nog roligt ut.
Det blev bara halvfärdigt eftersom jag fick ont i ryggen och inte orkade bära fler jordsäckar till rabatten.
Efter 4 timmar åkte jag hem - kall, blöt,leri g och öm i kroppen. Jag kände mig som när jag va liten och kom in i tamburen efter att ha varit ute i snön hela dagen. Då stod man bara stilla och huttrade och mamma fick skala av allt in på bara kroppen. Fast igår fick jag göra det själv och sedan la jag mig i badet. Maken undrade om jag ville ha en "varm grogg" men jag hoppade över det.Det lät inte så gott!

Idag har jag jobbat i garnaffären och det var jämn ström av kunder där. *Vid 5-tiden for äldste sonen och jag till kolonin och han bar jord och grävde och slog ner träkanter till rabatten så det stod härliga till. Vad bra det är med starka söner! Han tar det som styrketräning och vill inte "hålla på med nåt pilligt". Men det gör jag så gärna så - dvs. krattar och planterar. Jag har haft en hel del perenner på balkongen som nu måste ner i jorden (inte balkongen), och de kom ner idag.
Min ganska nya granne har kantat sina rabatter med navkapslar!! och för att jag ska slippa se eländet ska jag bara ha höga växter mot hennes lott. Inte nog med navkapslarna i blank och matt plast till olika bilmärken - hon har också två runda, vita lampkupor till gatubelysning som krukor. Och i dessa lätt trasiga kupor har hon hällt jord och sått. Hu!! Vad är det som får folk att sätta navkapslar i sin rabatt??
På den sidan blir det i år majs, ärtor och bönor samt kanske några humleplantor!
Navkapslarna syns framför rabatten




I rabatten hamnade det följande sorter: kvanne, revsuga, vårsköna, slideranka, clematis, schersmin, ormbunkar, midsommarblomster, liten häxört, jupiterblomster, trädlupiner, och nåt som jag glömt namnet på.

Det regnade idag också, men inga uppehåll utan det ökade efter nån timme och då gav vi upp och åkte hem. Fast innan dess hade vi suttit i min lilla lavendelblå stuga och fikat. Vi satt på varsin rulle träkant och drack kaffe direkt ur termosmuggen och åt Pågens citronmuffins med kräm i. Ganska äckliga men det var mysigt ändå på nåt vis.

Så här ser rabatten ut nu:




Här är 5 kvm lavendelblå stuga, som var rosa innan den blev blå.

16 maj 2007

Färdig balklänning

Idag var M här och hämtade sin balklänning. Den blev klar i tid fast allt gått på en vecka och det var lite i hetsigaste laget för min del just nu kände jag. Men flickan blev nöjd och det var huvudsaken. Det blev en klänning, en underkjol, ett brett duschessbälte och en liten axelväska. Så nog var det mycket att göra. Och inte såg den ut som en typisk balklänning man har på en studentbal heller, men jag gjorde jobbet och jag känner mig väldigt nöjd med att jag klarade det i tid.

11 maj 2007

TGIF


Thank God it's Friday - brukar de flesta människor säga men jag säger tvärtom; synd att fredagen kom så fort. Det är två tråkiga saker med fredagar:

1. Det är kass serier i GP på fredagar - ingen Kalle och Hobbe, ingen Pondus och ingen Nemi.
2. Det är långt till måndag och garnbutiken.

Men annars är det kul med fredagar!!
Nu ska jag iväg till 2 Knit och sedan hem och sy på balklänningen!

09 maj 2007

Jobb!

Igår fick jag tillfälligt syjobb!

När jag satt hemma på eftermiddagen och drack kaffe och åt en smörgås ringde plötsligt L. från garnbutiken och undrade om jag hade tid och lust att sy en balklänning. Naturligtvis hade jag det - men det var lite hets - den ska vara färdig snart för balen är på onsdag om en vecka.

Flickan, skulle först inte gå, men hade nu ångrat sig och då blev det bråttom med en klänning. Men det ska nog gå bra, för det är en enkel modell. Det är vansininigt kul att sy finklänningar, när man som jag annars bara får sy till pojkar och män.

På tal om det så har yngste sonen beställt en kavaj som ser ut som Neos rock i Matrix-filmerna. Jag har sett mönster på sådan rock hos McCalls men de har tyvärr utgått ur sortimentet. Turligt nog fann jag ett på Ebay och det kostade bara hälften än vad det kostar i Sverige. Nytt!!

08 maj 2007

Trött, men glad

I natt satt jag uppe alldeles för länge och sydde. Saken var den att E. just nu läser en kurs om stadsbildning och i kursen ingick stadsvandring på lite olika ställen, bl.a. i Haga och Lindholmen - två gamla arbetarstadsdelar.
Idag skulle de testa sina kunskaper på en riktig skolklass åk 1-3 och helst skulle de ha lite gamla 1800-talskläder på sig, men det är ju inte nåt man har i garderoben precis. Jag lovade att fixa nåt, men jag drog på det till sista minuten, som så många gånger förr. Jag hittade ett påslakan, som jag kunde offra som tyg och det blev faktiskt bättre än väntat. Tyget var ljusblått med små blommor på ena sidan och vitt med blå blommor på den andra. Det blev en ljusblå särk med ett vitt förkläde och en vit sjalett. Jag var klar vid 1.30-tiden. Men hur få den till henne kl. 9 idag? Jo, med lite logistik gick det utmärkt. Sonen, som delar ut City Göteborg mellan 6-9 varje morgon, tog den med sig och E. tog spårvagnen till honom och hämtade den. Den hade gjort succe och alla tyckte att den var så fin.
Kul för E. (och mig).


Idag har jag börjat sticka på en liten, liten babykofta i limegrön Alpacaull. Är den inte söt?

07 maj 2007

Underligt!

Sedan jag släppte min blogg "fri", får jag mycket färre kommentarer än förut. Vad beror det på? Kan det vara känslan av att inte vara speciellt utvald läsare eller är det bara den tiden på året? Kanske ska jag gå tillbaka till den spärrade varianten igen?

04 maj 2007

Producerat sedan jag började på praktiken

På begäran lägger jag ut lite bilder på det som jag stickat och virkat sedan i slutet på januari, då jag började på min praktikplats.

Här sitter nallen Brum med barnstrumpor i Treskogarn och en stor damstrumpa framför.

















En fin röd nätkasse virkad bandgarnet Frutti.
















Det här gröna bordet till skyltning har jag arrangerat. Fint,va?

















En fluffig halsduk stickad på grova stickor i garnet Cotton Viscose och Chili.

Här ser ni en mysig sommarkasse virkad i Bomull-Lin.


.
En mysig långsjal i garnet Mireille stickad på grova stickor.




En s.k. Abba-mössa virkad i det blanka bandgarnet Salsa











Jag har också stickat ett randigt sommarlinne i bomullsgarnet Muskat. Bild kommer senare.

02 maj 2007

En god nyhet!

Jag har haft stor hjälp av min jobbcoach och förra veckan hade hon en god nyhet till mig. Det finns en inredningsaffär här i närheten som heter Iems .
De säljer designade bomullstyger och linnetyger och dessutom en massa roliga saker, som man kan ge bort i present. De hade hört av sig till coachen och undrat om de hade någon arbetslös, som var sykunnig. De gör så ibland för att slippa ta vägen om arbetsförmedlingen, eftersom det går snabbare. Nu hade det uppstått ett behov av att anställa någon efter sommaren. Men det var ingen brådska utan jag kan följa min planering som det är tänkt nu och ev. börja med praktik. Däremot vill de att vi ska träffas så coachen ska boka in en tid denna veckan så att vi kan träffas.

Efter min praktik på 2 Knit kommer jag att bli överförd till Arbetsförmedlingens och FK:s samarbetsgrupp och då blir de bara glada om jag redan har en ny praktikplats.
Jag har ofta varit därinne och köpt både linnetyg och presenter och det är en mycket mysig affär.
Visst verkar det spännande! Jag ser fram emot detta - verkligen.

Livet i maj

Nu har jag varit i garnbutiken i 3 månader. Det känns som tre veckor - så fort har tiden gått. Det här projektet "Enter" är det bästa som hänt mig på mycket länge. Det har inte bara inneburit att jag fått lite rutiner med att stiga upp och gå iväg hemifrån vid en viss tid varje dag.
Det har gett mig så mycket mer.

Jag har fått ett egenvärde, som jag inte känt på många år. Förut kom familjen hem sa: Vad har du gjort idag? Ja, vad skulle jag svara på det? Ingenting. Stigit upp, sett på TV, klätt på mig och varit och köpt mjölk. Det var dagarna - alla lika. Och tröttheten, den hemska, som jag inte kunde sova bort, och som ingen kunde förstå. Jag flöt sakta men säkert in i någon slags pensionärstillvaro, där dagens projekt blev att gå till Bankomaten och ta ut pengar. Ingen människa, åtminstone inte jag, kan leva så någon längre tid utan att bli passiviserad och apatisk. Aldrig några nya intryck, aldrig någon stimulans.
Nu kan jag berätta vad som hänt i Garnbutiken; om garner, projekt, skyltning, färger, kvaliteter, kunder, planer m.m. Jag har något "eget". Jag kan inte beskriva den känslan och inte heller hur mycket det betytt för mig.

Jag känner också att jag "kan". Jag har ideér och uppslag som uppskattas, jag kan sticka och virka upp modeller som får hänga i skylfönstret, så att alla kan se dem. Fattar ni vilken känsla - jag duger igen!!

Jag blir behandlad som en jämlike, som har något att komma med, någon att räkna med och jag känner att L. har förtroende för mig och låter mig göra saker på egen hand och ta ansvar för det.

Jag har en fantastisk människa, L., att diskutera allt med. Och med allt menar jag allt från frön och sådd till Jungs psykologi. Hon är alldeles underbar och kan så mycket mer än "garnvärlden". Hon är också noga med att jag inte ska göra för mycket och inte rusa fram, men det är inte lätt när det är så roligt.

Tack vare min praktikplats och och L. känner jag mig nu starkare och piggare än på länge och det känns också som om jag kan göra precis vad jag vill och klara det.

Men fortfarande är jag så känslig för ljud, konflikter och trött, men när jag blir "låg" så tar det inte lika lång tid att komma upp till ytan igen.

Jag har en glad nyhet också, men jag hinner inte skriva mer just nu. Ska till "jobbet":

Senare inlägg Äldre inlägg Startsida