30 april 2009

I kväll blir det opera.

Ikväll har vi biljetter till Puccinis opera Bohéme och jag ser verkligen fram emot det. Det blir maken och jag, äldste sonen H och hans flickvän M. Det blir nästan debut för dem med opera och jag hoppas att de uppskattar det, för det varar 2½ timme. Det sjungs på italienska med textmaskin (precis som på TV fast texten löper ovanför scenen) på svenska. Här är lite av handlingen:

Det är julafton. Vi möter de unga bohemerna, hungriga och frusna, någonstans i Paris konstnärskvarter. Författaren Rodolfo blir förälskad i den lungsjuka Mimì. Tillsammans med en brokig samling vänner upplever de glädje och sorg, fest och fattigdom. De ställs inför frågor om vilket pris man får betala för att nå sina drömmar – och om man måste acceptera verklighetens villkor för att överleva?

Bohème innehåller musikaliska pärlor som "Så kall ni är om handen" (Che gelida manina),"Man kallar mig Mimì" och "Musettas valsaria".

På GöteborgsOperan spelas rollerna av ett ungt entusiastiskt sångarteam. Finska sopranen Helena Juntunen och turkiske tenoren Bülent Bezdüz är båda på väg att bli stora internationella namn. Hör dem som Mimì och Rodolfo i en av världens mest älskade operor.

Passande nog har vi valt ett ungt produktionsteam. Det är första gången flera av dem arbetar på GöteborgsOperan. Regissören Elisabeth Linton, scenografen Astrid Lynge Ottosen och kostymören Magdalena Stenbeck har utlovat en avskalad version som verkligen sätter dramat i centrum.

Lyssna mer här:

1 tankar:

Härligt med opera - jag är avis! Vi kommer aldrig iväg på sånt, dels för att det oftast är rätt långt, speciellt för den av oss som inte är intresserad... ;)

Dopklänningen är ljuvlig! Vi har en liknande som gått i släkten och användes 1902 första gången. Fast när min man och hans syster döptes, låg den gömd. Men sen, till nästa generation har den varit med om alla dop och har många namn inbroderade. Visst är det nåt visst!

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida