20 mars 2008

"Spiddekauga"Spettkakan en skånsk specialitet.


Den är en fröjd för både ögat och gommen, Skånes internationellt mest kända matsymbol, spettkakan. Hög och ståtlig och med sirlig pastellfärgade kristyr tronar den upp sig på allt fler festbord i både Skåne och övriga delar av Sverige. Det bakas som aldrig förr i Skånes många spettkaks-bagerier. Fler och fler köper den handgjorda kakan av sockerspröd maräng för att fira, för att njuta eller bara för att den är så vacker. Det finns alltid en anledning att ta med en spettkaka hem!
Ursprunget till denna tornliknande specialitet, som ibland också stavas spettekaka, och på skånska kallas spiddekaga, kan spåras till 1500-talets Tyskland. Redan på 1600-talet åts det spettkaka i svenska hovkretsar och i början av 1800-talet var kakan väl etablerad i Sverige som fest- och bröllopskaka ute i bygderna. Numera åtnjuter den en status som är nära nog unik i Sverige, den är nämligen erkänd som en regional specialitet av EU. En europeisk hedersbetygelse som betyder att bara i Skåne får man göra äkta spettkaka. Precis som man bara får göra champagne i Champagne.


Men var i Göteborg hittar man denna delikatess???
Jag vill ha "spiddekaga"!!!

4 tankar:

Jag har inte ätit sådan sedan vi flyttade från Malmö 1960... minns ändå hur den smakar. Skulle vara kul att se om den smakar likadant med vuxna smaklökar...

Den är ju ganska söt och ska inte avnjutas till kaffe utan till portvin eller sherry. Mums!

Vilken bra text! Jag ÄLSKAR speddekauga:)

Ja, det är gôrgôtt!! :-)

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida