13 juli 2009

Trött

Jag är så oändligt trött och det verkar inte bli bättre heller.
I förra veckan var jag på begravningsbyrån och ordnade med pappas begravning och nu hoppas jag bara att det blir som jag vill. Det beror på prästen. Det ska bli en kvinnlig präst och eftersom pappa ska jordfästas enligt Svenska Kyrkans ordning kan det bli trubbel med musiken. Som ingångsmusik ska det vara "Lacrimosa" ur Mozarts Requiem på orgel...så otroligt vacker.
Pappa var inte så värst religiös men tyckte om musik och sjöng själv i manskör i Lund. Istället för psalm har jag valt "Under rönn och syrén" med Lunds studentsångare, som pappas kör sjöng många gånger. Om det måste vara en psalm har jag valt "Bred dina vida vingar" och som utgångsmusik ska det vara marschmusik. Pappa var volontär under andra världskriget och sedan stamanställd på Lv4 i Malmö i många år och han älskade militärmarscher - därför ska det vara "Skånska Luftvärnsregementets Marsch". Ett pampigt och passande avsked till pappa.
Håll nu tummarna för att det blir som jag vill.

11 tankar:

Det var sorgligt med din pappa. Men skönt för dig att du kunde vara med till slutet. Så kändde jag, även om mamma inte var vid medvetande.
Jag hoppas verkligen att prästen lyssnar på dina önskemål. Vi har valt borgerliga begravning just för att man har en helt annan frihet. Dessutom har vi så olika livsåskådningar i släkten, så det har varit lättare att enas kring en icke-konfessionell rituel.

Ja, det kändes bra. Borgerlig begravning tilltalar mig egentligen mer, eftersom jag gått ur kyrkan, men det känns som om pappa skulle vilja ha en "vanlig" begravning och sedan ska han vila i minneslunden.

Jag kan inte tänka mig att det skulle bli några problem med den musiken. Det är ytterst sällsynt att präster trilskas. Kan faktiskt vara svårare med kantorer som har en snävare syn på vad som är deras kall... Men det är också sällsynt. Min kompis, bloggaren Musikanta, spelar precis vad som helst har jag förstått.

Men när jag gifte mig, vägrade kantorn att spela Air av Bach, som han ansåg vara världslig musik. Däremot var en fuga av samme man kyrklig... Helknäppt!

Det som det varit debatt om, är en präst som vägrar spela cd-skivor, han tycker att det ska vara levande musik. Men det är EN... och han har fått massor av mothugg.

Det är viktigt att en begravning blir så att den stämmer med den bortgångne.

Stå på dig, det är en sådan viktigt händelse. Det är ju ditt avsked till din pappa. Det ska vara precis som du vill ha det!

Kraaaam!

Tack Bloggblad, det låter hoppfullt, särskilt när orden kommer från en så insatt person som du. Jag hoppas att kantorn kan spela Lacrimosa och Bred dina vingar måste h*n kunna. Marschen hade pappa på band och Studentsångarna har jag på CD.
Det där med Air var verkligen knasigt.Det som jag inbillar mig kan vara lite problematiskt är marschen, men jag kanske oroar mig i onödan.

Kram tillbaka Ellis. Jag ska verkligen stå på mig eftersom det är MIN pappa och HANS begravning.

Alla mina heja-tankar till dig! Jag kan inte heller tänka ut varför kyrkan skulle bråka om en människas vilja. Det borde vara olagligt.

Jag håller med dig Sofie, men om man vill ha begravnng i Svenska Kyrkan så måste man följa deras ordning. *suckar* Men jag är ju envis och ganska bra på att förhandla och kanske är det så att prästen går med på allt från början och då så...

Håber det lykkes for dig ! Det lyder som en begravelse din far ville ha sat pris på :-)
Havde selv problemer med musikken , da min far skulle begraves- præsten ville kun ha salmer fra salmebogen..

Ordningen tror jag inte helt man måste följa, men däremot kan man inte hoppa över "det där med Gud" - som en del begär. Kyrka är kyrka, och den är mer flexibel än vad som framgår i pressen. Där skrivs helst om nån enstaka knäppgök.

Jodå, jag är mer insatt än de flesta eftersom jag dels är aktiv, dels tar reda på en del när jag ska skriva församlingsbladet.

Ser att din pappa inte längre finns. Så fin han är på bilden.

Och det där med marschen låter väl bra.

Han skulle nog ha tyckt om att ha varit här i stan när det är Military Tattoo i augusti.

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida