25 januari 2009

Vem vet mest 3

Programledaren ställde sig mitt på den vita cirkeln (som man inte fick beträda) och så kördes presentationen igång på monitorerna. Där syntes vi alla deltagarna flina i 10 sekunder och jag tycker att alla andra utom jag själv såg helt normala ut. Jag såg ut som en flinande idiot.
Nåja, programmet inleds sedan med att programledaren säger något putslustigt in i kameran och går sedan och ställer sig på sin plats.
Jag vet inte om ni sett programmet men det hela försigår i tre omgångar. Alla deltagare har från början två tända glödlampor på sin pult och om man svarar fel så släcks en lampa. Ett rätt svar skickar en till omgång 2. MEN man måste svara inom 3 sekunder!! Det betyder att om man inte kan svaret, så är det kort om tid att hitta på en gissning.
I omgång 2 får alla som är kvar en extra lampa och sedan börjar frågorna om igen. Den som svarar rätt får bestämma vem som ska ta nästa fråga. Här gäller det att vara lite taktisk och se till att man eliminerar de andra så att man är kvar till finalen, dit tre stycken går.

I finalen finns det knappar på pulterna och det gäller att trycka snabbast för att få svara. Nu har lamporna från förra omgången förvandlats till poäng - 10 poäng per tänd lampa . MEN man får inte vara för snabb ocht.ex. trycka när bara halva frågan är uppläst.
På en monitor står de tävlandes namn och poäng och undertill kommer det ett röd linje. Inte förrän den röda linjen försvinner får man trycka på sin knapp. Trycker man innan finns det en fördröjning så då kan någon annan hinna före.
I finalen får man veta ämnet innan frågan ställs och den som svarar rätt på tryckningen kan avgöra om man själv vill svara eller om man ska ge bort ämnet till någon annan. Varje rätt svar ger 10poäng och varje fel svar ger 10 poäng till de andra två tävlande.
Sedan gäller det att ha tur med ämnet och/eller att de andra inte kan. Den som vinner får inget pris nu utan alla tre får vara med i fredagsfinalen. Dit går tre från varje dags finalmån-tors 3x4 tävlande och så börjar det om likadant. Den som vinner fredagsfinalen vinner 10.000:- - 30% i skatt och de andra får en blombukett.


Efter allt tävlandet var vi, Anna och jag, helt slut och vi gick långsamt mot utgången och den var inte lätt att hitta. Tina hade gått åt ett annat håll och vi hade försäkrat oss om att vi hittade på egen hand. Men när vi kommit halvvägs så var vi "lost". Vi gick bland kulisser och möbler som stod lite här och där och när vi kom längst bort höll vi på att slinka in på "Let's dance", men blev stoppade. Där fick minsann inte vem som helst gå in. Vi såg bara de tjocka röda sammetsridåerna och utanför var stora bord uppdukade med munvatten och annat, som sponsrar danstävlingen, som jag för övrigt är urdålig.
Vi hittade dock ut med hjälp av en tjej och när vi kom ut från TV-huset var det mörkt och kallt. Vår buss kom inte. Vi stod och väntade i 20 minuter. Alla andra busslinjer kom utom "vår". Vi var stela av köld men det var varmt och gott på bussen när den äntligen kom. Busschauffören på den turen var allt annat än glad. Vi försökte skoja lite med honom, men han morrade åt oss och vi smög ner och satte oss.

Väl framme vid Centralstationen var det en stund innan tåget skulle gå och eftersom vi fått så dålig lunch var vi nästan utsvultna. Räddningen fanns i form av Burger King, fast vi var så trötta att vi knappast kunde tugga.
Det blev dags att gå till tåget och det var massor med folk som ville åka med Göteborgståget. Som tur var hade alla reserverade platser, fast i olika vagnar. Jag fick bänkkamrat nu med, men han var trist och det var lika bra det för jag kände mig verkligen inte sällskaplig - somnade en stund också på vägen.
Det var en rolig upplevelse och jag skulle gärna göra det igen, men det tog mig flera dagar innan jag blev mig själv igen.
Anmäl dig , du också!

6 tankar:

Nehej du - det där alldeles för svårt med själva tryckandet. Det skulle jag inte våga mig på. Dessutom har jag lätt för att tappa ord även om jag är ganska allmänbildad och klarar mig jättebra hemma i soffan...
Kul att läsa!

Det låter mest som psykisk utmattning...huvaligen vilken pärs och jag tror allt runtomkring var kanske värre än själva frågestunden?
Jag har sett programmet och sitter och är så kaxig i soffan och skriker rätta svaren, men begriper ju att när man väl är på plats, live, är det en helt annan sak.
Eftersom du inte får svara (antar jag) är det väl ingen idé att fråga hur det gick?

Bloggblad: Jo, det är lätt att få black out i en sån stressituation. Det var roligt att du tyckte om min berättelse.
Du är ju lite proffs på det.

Marskatten: Du har nog rätt att det var så himla mycket intryck att frågestunden inte var nåt.
Jo, det är mycket lättare att sitta i soffan och svara, det tror jag också och 3 sekunders betänketid är inte länge.
Nej, du får hålla dig tills den 15 april.

Det verkar ju komplicerat med reglerna, lamporna och alltihop, tänk om man stått där som en komplett dåre och inte fattat någonting?;0) Det kan ju bli så när man blir stressad, du verkar ha klarat dig bra. Kul att du berättar.
Kramar

Det var inte så komplicerat som det låter. Dels fick jag reglerna i förväg så jag kunde läsa på dem och dels var det en genomgång på Tv-huset. Sedan är fet bara att göra som programledaren säger under tiden, så det var inte så svårt egentligen. Det var inte det som var det svåra.

Svara på 3 sekunder skulle bli dösvårt för mig, men det låter som att du hade en jättebra tur till Stockholm.

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida