10 juli 2008

Bloggträff 2 - den 4 juli 2008 En stund i Malmö

Malmöiterna är ett cyklande folk.Här finns en provosorisk cykelparkering med den nya bussbron byggs...och lika många cyklar finns på andra sidan.

Från Göteborg till Malmö kom jag med Säfflebuss så småningom till Centralstationen. Den ligger precis vid Kanalen som går genom Malmö. I Kanalen går "Rundan", den malmöitiska motsvarigheten till Paddan, som vi har i Göteborg.

Vid Centralstationen håller man på att bygga en ny bussbro och man ska också flytta kajkanten en bit. Men det bryr sig inte stockrosorna om ett dugg.
Jag hade en stunds väntetid på Ystadståget och passade på att vara turist i min gamla hemstad. Jag var förresten inte den enda turisten. Det var varmt och man blir törstig...vilket får symboliseras av den lilla pippin på den stora springbrunnen på Stortorget, dit jag styrde näsan först.
"Torgbrunn"är stor och skapades 1964 av Stig Blomberg. Runt den finns reliefer med motiv från Malmös historia. Här ses den stora begivenheten 1914 "Baltiska utställningen", en industri- och hantverksutställning. Tornet på brunnen visar utställningens centralgård
Konstverket heter egentligen "Torgbrunn med morian under baldakin" och här ser ni morianen.

Här ser man Karl XI på sin eriksgata 1673. Skåne erövrades 1658 av Karl XI:s pappa Karl X men pappa dog redan 1600 och Kalle ärvde kronan endast 5 år gammal. Då fick Sverige en förmyndarregering, men när Karl blev myndig 1672 ville han själv regera och gav sig ut i sitt land på eriksgata.
Jag är osäker på vad år 1350 står för. Det kan vara det stora bygget av St. Petri kyrka som avstannade flera år. Möjligen kan det ha varit digerdöden i mitten av 1300-talet som varit orsak till detta.
Här ser man torgbrunnen i sitt sammanhang......och strax till höger där förra bilden slutar, kan man hitta denne korpulente herre - Karl X Gustav - kungen, som tågade över isen på Lilla Bält med 40000 man och besegrade dansken. Tänk vad kallt det måste ha varit!! Det var då ...1658...som freden i Roskilde slöts och bl.a. Skåne blev svenskt. Det finns skåningar som ser på honom som "ockupationskungen". Ja, annars kanske vi fortfarande hade tillhört Danmark...tänk om... Han lär ha gillat mat och dryck och haft otaliga älskarinnor.
Stadens roligaste skulptur är den här vaktparaden, som står på Södergatan precis vid Stortorget. Den heter "Optimistorkestern" och är skapad av Yngve Lundell.
Via Södergatan kommer så småningom till Lilla torg och där står denna fina telefonkiosk och jag tror faktiskt att den är i bruk (något moderniserad kanske).Magasinsbyggnaden på Hedmanska gården där man sommartid spelar teater och där Form Design Center har sina lokaler året runtInnergården på Hedmanska gården.

Haqvin Bager, född 1711 i Malmö, död där 1782, nationalekonomisk författare och rimmare, farfar till Lorens Isak Bager.

Hedmanska gården ligger i Malmö utmed Lilla torgs södra sida. Två av husen ut mot torget ingår i gårdskomplexet. Korsvirkeslängan i öster är uppförd 1596 medan huset i väster är från 1700-talet. Hit hör även en 1700-talslänga ut mot Hjulhamnsgatan samt ett magasin från mitten av 1800-talet inne på gården. Själva gården uppstod på 1720-talet genom sammanslagning av tre tomter.

I bottenvåningen till byggnaden från 1596 finns det så kallade ”Bagers skalderum”. Haqvin Bager levde under slutet av 1700-talet. Han ägde huset och lät måla några av sina dikter på väggarna; dikter som delvis fortfarande finns bevarade. Haqvin var en flitig skribent i dåtidens Stockholmstidningar och till och med Carl Michael Bellman kände väl till "gubben Bager i Malmö".


Också Lilla Torg...i högra hörnet ser man Saluhallen i rött tegel.

Från 1590-talet har torghandlarna sålt sina varor här. Försäljarna hade då bodar på torget: bagarna i söder, kötthandlarna i väster, fiskblötarna i öster och hökarna i norr. Så småningom byggdes bodarna om till riktiga hus.

I början av 1900-talet ville staden ordna upp i butiksgyttret, och arkitekten Salomon Sörenson ritade en saluhall som täckte hela torget. Så var det ända fram till 1965, då saluhallen revs och torget restaurerades till det nuvarande utseendet med kullersten. Men man byggde en ny saluhall som nu gränsar till torget.

Tillbaka till Södergatan och Stortorget är jag nu ganska hungrig och törstig, men jag hinner ta mig en fika innan tåget till Ystad går.
Här till Höger syns det stolta Rådhuset med Rådhuskällaren och det vita huset till vänster är Residenset. Idag var det en tysk turistbuss på besök, med turister som skulle in på sightseeing i Rådhuset.
Jag hann med en fika också och sedan var det dags att ta sig tillbaka till Stationen och Ystadståget.

PS. När jag ändå var i Malmö gick jag till Östergatan för att se på "pittahuset", men jag vet inte om jag hittade rätt hus eller om de helt sonika tagit bort blomknopparna.


...Och på Östergatan ligger det i folkmun muntert kallade »Pittahuset» – vars originella typ av blomknoppar i utsmyckningen lett betraktarnas tankar till helt andra motiv än vad formgivaren tänkt.

Ur boken ”På Malmös fasader: det groteska och det sköna av Jan Hemmel/Martine Castoriano


Ursäkta att det blev så mycket historia, men det är väl en yrkesskada.

8 tankar:

Jättefina bilder. En del känner jag igen från min låååånga vandring. :)

Nu när vi ska ner igen - har du några tips om vad vi skulle kunna se/göra i Malmö?
Junior vill till Turning Torso, så det blir åtminstone en sväng till Malmö.

Det var ju längesedan jag bodde i Malmö (flyttade 1970) men på den här länken kan du få lite tips.

http://www.malmo.se/turist/malmokortet.4.33aee30d103b8f15916800019124.html
Där kan man t.ex. gå till turnings Torsos upplevelsecenter (vad det nu är?)
Sedan tycker jag att man ska besöka Pildammsparken, och kanske åka Rundan.

Aaaaah, ännu mera båt??!! Hmmm... :)

Nej men allvarligt, tack för tipsen!

Tack för den jättetrevliga rundturen!
Jag fastnade för "Optimistorkestern" - så himla roliga skulpturer.
Jag blir imponerad av dina kunskaper och fascinerad av Malmö som stad. En enda gång har jag varit i Malmö (1973) och då bara för att övernatta inför en semesterresa som utgick från Kastrup.

Ellis, Rundan kan knappast gå under benämningen båt. Det här är som et dansgolv jämfört med båtar. Men man måste ju inte...

Marskatten: Tack,tack, men inte kan jag allt detta. Men som ex.lärare vet jag hur man tar reda på det.
Jo. Malmö är värt en tur. Fast det är inte så ofta jag kommer dit numera. Men det var roligt att leka turist i sin hemstad.

Så fint reportage:) Kul cykelparkering!

Tack! Ja, och det roliga är at om man åker till Lund så är det ännu fler cyklar där.

Oj, nu fick jag lära mig lite om min egen stad, vad kul!
Pittahuset ligger kvar på Östergatan...och inget är avhugget eller ändrat ;o)

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida