31 juli 2008

DN mot Aftonbladet

Det märks att det är sommar och nyhetstorka och att Aftonbladet lever på att sälja lösnummer.
PC Jersild, har i DN skrivit ett debattinlägg om ljud och hur svårt det är att uppfatta tal numera på bio, i radio och i TV jämfört med förr.
Han skriver:

Att låta journalisterna tala bruten svenska har också blivit vanligare. Man kan hysa förståelse för det. Journalister som inte är barnfödda i Sverige bör inte automatiskt vara förvisade till utanförskapet. Men när det gäller dialekter är jag mindre tolerant. Förr var radion stilbildande med något som kallades rikssvenska, vilket förstås kunde uppfattas som ett utslag av verbal imperialism.


Nu tycks man i stället satsa på en språklig multikultur. Gotländska kan låta trevligt i måttliga doser, medan utpräglad skånska, särskilt malmöitiskan, är en styggelse, inte bara i radio utan i de flesta offentliga sammanhang.

Detta får Aftonbladet till att PC Jersild går till attack mot skånskan och att dialekten är vidrig och obegriplig och borde textas eller dubbas.

Men resten av inlägget, som handlar om film, att ljudet ändras närman zappar mellan kanaler, att det sluddras på teatern och politiker talar i mun på varandra nämner man inte på Aftonbladet - det säljer ju inga lösnummer.

Men ett låtsaskrig mellan skåningar och stockholmare gör väl det.

Sen tycker jag inte om hans åsikter om dialekter gentemot rikssvenska* - men det är en annan femma.

* Talat riksspråk, främst influerat av Mälarlandskapens bildade samhällsklasser, vann vidare spridning först med 1900-talets etermedia.
Etermedia, urbanisering, en högre utbildningsgrad och överhuvudtaget en större geografisk och social mobilitet gjorde att lokala talspråk och genuina dialekter trängdes undan under 1900-talet och att alltfler svenskar, i synnerhet i professionella sammanhang, började tala en utjämnad, likriktad svenska, må vara ofta med en tydlig regional färgning i framför allt uttalet.

Att man med detta slags rikssvenska förstår en högprestigedialekt, och egentligen inte en dialektfri svenska, visas när man säger att den bästa svenskan talas i
Nyköping (den största stad som ligger vid gränsen mellan götamålen och sveamålen).

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida