06 juni 2008

6 JUNI

Nationaldagen infaller sedan 1983 den 6 juni, på årsdagen av Gustav Vasas val till kung 1523 och antagandet av ny författning 1809.
Initiativet kom ursprungligen från grundaren av friluftsmuseet Skansen i Stockholm, Artur Hazelius, som redan på 1890-talet höll nationalfest den 6 juni. Vid världsutställningen i Chicago 1893 använde Sverige midsommardagen som ett slags nationaldag. '
Förslag fanns att officiellt göra midsommardagen till nationaldag. Eftersom Hazelius lät vårfesten på Skansen avslutas med nationalfest den 6 juni kom alltså två nationaldagar att firas under 1890-talet. Hazelius idé blev anledningen till att 1916 instifta Svenska Flaggans dag den 6 juni, efter att en rent svensk flagga hissats 1905 efter unionsupplösningen med Norge.

Just nu sitter jag i soffan med eländig huvudvärk och maken städar och röjer på balkongen och gör sommaren - alldeles av sig själv.
Idag ska Nationaldagen firas med arbete i kolonin "Hvilan". Jag har trummat ihop familjen (utom "mellan" , som är förkyld och hängig) och vi ska gräva och fräsa och grilla hamburgare. Jag har inköpt en ny ergonomisk spade , en grässax, en fiffig trädgårdspall och diverse sopsäckar. Jag har också köpt en liten svensk flagga, som ska få vaja lite i vinden idag.
Annars är det den skånska flaggan som vajar mest hos mig.

Igår var jag där och vattnade ogräset så att det ska bli lättare att gräva. Lerjorden är hård som betong och går inte att fräsa utan att vända jorden först.
Sedan ska jag anlägga en gräsmatta och en hallonhäck och som insynsskydd ska jag ha solrosor och jordärtskockor. Då slipper jag se grannens navkapslar och andras "goda råd" om hur jag borde göra och ha det på min lott.
Jag ska försöka åstadkomma bilder "före-efter" så att ni kan se framstegen.

Ikväll är det friidrottstävlingar på Bislet och i morgon startar Fotbolls-EM. Heja Sverige!
Ha en skön Nationaldag!

1 tankar:

Ja, bevare oss för alla dessa goda råd! *skrattar*

Heja Skåne!

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida