05 november 2008

I morgon är det den 6 november...

... då äter vi Gustav Adolfsbakelser i Göteborg. De kan se ut lite hur som helst, men det måste vara en siluett av kungens huvud på bakelsen.
Här är ett recept från Coop om man vill göra egna:

Gustav Adolfsbakelser


14 st

Ugnstemperatur 250º


Ingredienser

Botten:

finns som ekologisk vara3 ägg
finns som ekologisk vara1½ dl socker
finns som ekologisk vara2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vatten

Fyllning:


2 dl vaniljkräm, t ex av pulver
finns som ekologisk vara1 dl vispgrädde

1 dl svartvinbärsgelé eller marmelad

= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

Tillagning

Gustav Adolfs-bakelsen lär ha funnits i ca 100 år och kreerades av en Göteborgskonditor till sjätte novemberfirandet. Den pryddes förr alltid av den pipskäggige kungens karaktäristiska profil, präglad i rosa eller vit marsipan. Idag gjuts huvudet ofta i choklad. För hemmabagaren kan det vara lättare att spritsa en krona av choklad eller bara hyvla över lite blockchoklad.

Bottnen: Värm ugnen till 250°C. Täck en plåt med bakplåts- eller smörgåspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med vattnet. Bred ut smeten över papperet till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på bakplåts- eller smörgåspapper. Låt kakan kallna.

Fyllningen: Gör vaniljkrämen. Vispa grädden och blanda den med krämen. Bred ett lager gelé eller marmelad på kakan. Fördela vaniljgrädden över. Rulla ihop kakan från ena långsidan.

Garneringen: Arbeta ihop mandelmassa, florsocker och glukos eller sirap till marsipan, använd gärna matberedare. Färga massan ljusgrön med några droppar grön och gul färg. Knåda massan så att färgen blir jämnt fördelad. Kavla ut massan mellan två bakplåtspapper till en fyrkant, ca 32 x 36 cm. Tag bort det övre papperet. Lägg rulltårtan på marsipanen och svep om den tätt, tryck till lite vid skarven. Skär rullen i 14 bitar. Lägg dem med snittytan upp.

Vispa grädden. Klicka eller spritsa ut den på bakelserna. Garnera med tex kronor av choklad, eller hyvlad blockchoklad.

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida