01 september 2008

Mardröm

I natt hade jag en mardröm som jag haft en gång förut. Jag befinner mig i en vardagssituation - handlar på Ica, pratar med en väninna, någon vill visa mig något fint och jag kan inte andas. Jag måste försöka dra djupa andetag och får bara in lite luft i lungorna. Till slut får jag panik och vill bara springa bort från alltihop, men kan inte eftersom jag inte kan dra in tillräckligt med luft. DÅ vaknar jag och upptäcker att jag kan andas som vanligt. En sån lättnad!

I morse hade jag hemskt ont i halsen och kände mig väldigt svullen i svalget och bakom näsan, sådär som det kan kännas när man håller på att bli förkyld och hade också lite huvudvärk. Fast huvudvärk har jag ofta när jag vaknar och jag har alltid tolkat det som spänningshuvudvärk.

Ont i halsen har jag haft förr utan att ha någon infektion och maken brukar säga att det beror på att jag snarkar så hemskt och högt. Jag har hört det förut, men alltid skojat bort det eller sagt att det inte beror på det.

Men jag börjar nog luta åt att han har rätt och att jag måste göra något åt det. För fler sådana mardrömmar vill jag inte ha och de beror, tror jag, att jag får små andningsuppehåll (sömnapné), eftersom jag snarkar så.

Jag har läst hela förmiddagen på Internet om snarkning, sömnapné och behandling och fått veta att jag inte är ensam om problemet. 1½ - 2 miljarder människor på jorden snarkar så mycket att det är ett problem för dem själva, för deras hälsa,familjen och det finns massor med forskning om snarkning. Högljudd snarkning kan uppgå till 80 decibel.
De vanligaste orsakerna till snarkning och andningsuppehåll är: Övervikt, Halsmått, Ärftlighet.

Övervikt: Ja, jag är överviktigt -mycket!
Att överviktiga lättare drabbas av sömnapné har troligen att göra med att fett samlas under tungan, i gommen och i svalget, vilket gör det svårare för luften att passera. En annan orsak är att magen trycker mot bröst och andningsorgan.

Halsmått: Förutom övervikt anses antalet centimeter runt halsen vara en faktor som ökar risken att drabbas. Risken ökar vid ett halsmått över 40 cm för kvinnor och 43 centimeter för män

Ärftlighet: Sömnapné är vanligare bland personer som har föräldrar med samma symtom. Forskarna tror att detta har att göra med att genetiska anlag styr sammansättningen av de muskelfibrer som finns i svalget.

Men vad kan man gör åt det?
Jag har provat en hel del redan - näsvidgare, näsolja, bettskena m.m. men inget har funkat tillfredsställande.
Näsvidgaren killade så att jag drog ut den i sömnen och på morgonen låg den bredvid kudden.
Näsolja skulle hjälpa om slemhinnorna i svalg och näsa var för torra och orsakade snarkningen. Det var heller ingen vidare effekt.
Bettskena var väl sådär. Det går inte att pussas eller prata med skenan inne och dessutom dreglar man som en boxer. Inte heller så kul.

Så nu ska jag prova sista utvägen - om man inte vill gå till läkare och bli skuren i halsen.
Att få bort min övervikt som dessutom är ganska kraftig.. En sidovinst skulle också vara att kanske bli av med min medicin för högt blodtryck och få bättre sömn.

Som om jag inte har försökt det förut, men jag har kanske aldrig varit så motiverad som nu. Jag vill inte mer uppleva att inte kunna andas ordentlig även om det bara var i drömmen.

Så nu ska jag sätta in stora stöten mot övervikten!!
Jag ska rivstarta med pulverdiet i 2 eller 3 veckor för att få en snabbstart föt att senare gå över till en diet där man äter mat.
Jag tänker skriva i bloggen varje dag om hur det går för att motivera mig och för att ha en slags dagbok över hur det går och hur jag känner mig. Med början idag.
Vad har jag att förlora? Håll tummarna!

7 tankar:

Otäck dröm! Att inte kunna andas är också min värst mardröm, men jag har inte drömt det så tydligt som du. Så, lycka till med viktnedgången annela! Du verkar bestämd så det kommer säkert att lyckas.

(Jag snarkar också säger de som delat rum med mig...)

Qi: Tack! Det var så hemskt at jag kan känna det när som helst. Paniken!! Jag tror att snarkningar är vanligt, men det finns snarkningar och snarkningar :))

Uh, et rædsomt mareridt.....
Kendte ikke meget til problemet før du fortalt om det- tak for ny viden :-)
Slankekur, held og lykke- jeg håber det kommer til at gå godt. Uf, pulver, godt du "kun" kick-starter med det!

Hu, ja, det var frygtelig!
Men nu ska det bli ändring på det.

Har du fått konstaterat att du verkligen har sömnapné? i så fall finns det ju hjälp att få, nån slags maskiner som hjälper till att andas när man sover.

Jag tror att du kommer att klara att dricka pulver galant, det gäller bara att inte tycka synd om sig själv, eller att tycka att man "har varit duktig och kan unna sig ditt eller datt", för då spricker det direkt...i alla fall gör det det för mig alltid.

Du kommer att klara det här tjejen, det är jag övertygad om! ;O)

milda: Nej, det är inte konstaterat mer än av mig själv. Jag hr en kompis som sovit med sån där mask och det var INTE kul. Då tror jag mer på att bli smalare. Jag har gått ner 27 kg en gång innan barnen kom, så jag kan nog göra om det. Bara jag tar det i min takt och kickstartar.
Det är som du säger att man inte får fuska för då går det åt pipsvängen direkt. Sån är jag också.

Det var likadant när jag slutade röka 1981. Sluta tvärt och inte har jag vågat ta en endaste cigarett sedan dess. Jag är övertygad om att jag skulle trilla dit direkt.

Jag är glad att du håller på mig. Jag behöver alla hejarop jag kan få. OCH jag hejar på dig med. :)

Du kommer klara det jättebra! men be också doktorn skriva en remiss till sömnlabbet på sahlgrenska, så får du sova där en natt och de kan säkerställa om du har sömnapné, ok.

Viktigt at veta är att man inte kan dör av det, man fortsätter alltid andas när man sover även om mna har uppehåll för det är vad kroppen gör helt enkelt.

Det som gör att människor med apné dukar under till slut är trötthet och utmattningen som beror på att man sovit dåligt, och då kan blodtrycket stiga med högre risk för infarkt, stroke, m.m.. och det i kombo med övervikten...

ta en dag i taget, och var snäll mot dig själv också, ät bra mat när du är hungrig men bara en lagom portion och inget mer, inget godis, inga bullar...

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida